Geri Gönderme Merkezi Nedir?

Geri Gönderme Merkezi Nedir?

Geri Gönderme Merkezi, göçmenlik hukuku kapsamında belirli bir ülkeye yasa dışı yollarla giren veya ülkede bulunma süresi dolan yabancıların tutulduğu merkezlerdir. Bu merkezler genellikle sınır dışı edilme işleminin gerçekleştirilmesi için yabancıların belirli bir süreliğine tutuldukları yerlerdir. Bu yazımızda sizlere, Geri Gönderme Merkezi ve bu merkezde yaşanacak hukuki süreç hakkında bilgiler vereceğiz.

Geri Gönderme Merkezi Nedir, Ne İşe Yarar?

Geri Gönderme Merkezi, yabancıların ülkelerine geri gönderilmesi veya uygun bir ülkeye yerleştirilmesi için gereken işlemleri gerçekleştirir. Bu merkezlerde yabancılara sağlık hizmetleri, barınma ve gıda gibi temel ihtiyaçlar sağlanır. Ancak bu merkezlerin koşulları ve insan hakları ihlalleri konusunda eleştiriler ve tartışmalar da bulunmaktadır.

Türkiye’deki Geri Gönderme Merkezleri

Türkiye’de, yabancıların sınır dışı edilmesi için geçici olarak tutuldukları 30 tane Geri Gönderme Merkezi bunmaktadır. Bu merkezlerin toplam kapasitesi ise 2023 yılı itibari ile yaklaşık 21.000 kadardır. Bazı önemli merkezler ise şunlardır:

  • İstanbul Geri Gönderme Merkezi: İstanbul’da, Kemerburgaz’da yer alan bu merkez, Türkiye’nin en büyük Geri Gönderme Merkezlerinden biridir.
  • İzmir Geri Gönderme Merkezi: İzmir’in Bayındır ilçesinde yer alan bu merkez, Ege Bölgesi’nde sınır dışı işlemleri için kullanılır.
  • Ankara Geri Gönderme Merkezi: Ankara’nın Akyurt ilçesinde yer alan bu merkez, Türkiye’nin başkentindeki sınır dışı işlemleri için kullanılır.
  • Gaziantep Geri Gönderme Merkezi: Gaziantep’te yer alan bu merkez, Türkiye’nin güneydoğu sınırında yer alan yabancıların tutulduğu bir merkezdir.

Bu merkezler, yabancıların sınır dışı edilmesi için geçici olarak tutuldukları yerlerdir ve genellikle ülkeye yasadışı yollarla girmiş veya vizesi süresi dolan yabancılar gibi belirli bir gruba yönelik olarak kurulmuşlardır.

İnceleyebilirsiniz: Suriyelilere Vatandaşlık Başvurusu

Geri Gönderme Merkezlerinde Kimler Tutulur?

Geri Gönderme Merkezlerinde tutulan yabancı uyruklu kişiler; ülkeye yasadışı yollarla girenler, vize süresi dolanlar veya sınır dışı edilme kararı alınan kişiler gibi farklı nedenlerden dolayı ülkeye yasa dışı yollarla girmiş ya da ülkede bulunma izni süresi dolmuş kişilerdir. Bu sebeple merkezdeki kişilerin uyrukları farklı olabilir. Türkiye’de Geri Gönderme Merkezlerinde tutulan yabancı uyruklu kişiler arasında; Suriyeli, Afganlı, Iraklı, İranlı, Somalili, Bangladeşli, Pakistanlı, Kongo’lu vb. kişiler bulunmaktadır.

Ancak Geri Gönderme Merkezi sadece sınır dışı edilme işlemleri için kullanılan geçici tutukevleri olduğundan, merkezde tutulan kişilerin durumu ve uyrukları ne olursa olsun ülkelerine geri gönderilme işlemleri tamamlandıktan sonra merkezlerden serbest bırakılırlar.

Geri Gönderme Merkezlerinde Tutulan Kişilere Hangi Hizmetler Sunulur?

Geri Gönderme Merkezlerinde tutulan yabancı uyruklu kişilere temel ihtiyaçları karşılanacak şekilde bir dizi hizmet sunulur. Bu hizmetler arasında:

  1. Barınma: Geri Gönderme Merkezlerinde tutulan kişilere barınma hizmeti sunulur. Merkezler genellikle bir veya iki kişilik odalara sahiptir. Klasik devlet yurdu mantığı ile inşa edildiklerinden ortak kullanım alanları da bulunmaktadır.
  2. Gıda: Yabancı uyruklu kişilere günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için üç öğün yemek verilmektedir. Yemeklerin helal olması gerekiyorsa, bu durum dikkate alınır.
  3. Sağlık hizmetleri: Geri Gönderme Merkezlerinde tutulan kişilere acil tıbbi müdahaleler yapılabilir ve ihtiyaçlarına göre tedavi hizmetleri sunulur.
  4. İletişim: Yabancı uyruklu kişilere aileleri ve yakınları ile iletişim kurmaları için telefon veya internet erişimi sağlanır.
  5. Eğitim ve danışmanlık: Bazı Geri Gönderme Merkezlerinde yabancı uyruklu kişilere dil eğitimi, iş arama desteği, hukuki danışmanlık ve sosyal hizmetler gibi hizmetler de sunulabilir.

Ancak Geri Gönderme Merkezlerinde sunulan hizmetlerin kalitesi ve kapsamı, merkezin kapasitesine, personel sayısına ve bütçeye bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle bazı merkezlerde tutulan kişilerin yaşam koşulları ve hakları konusunda eleştiriler ve tartışmalar sıkça gündeme gelmektedir.

İnceleyebilirsiniz: Türkiye’de Oturma İzni Kaç Defa Uzatılabilir?

İdari Gözetimi Sonlandırılan Yabancıların Yükümlülükleri

Türkiye’de idari gözetimi sonlandırılan yabancılara verilen yükümlülükler şunlardır:

  • Belirli bir adreste ikamet etme 
  • Yetkililere bildirimde bulunma 
  • Aile temelli geri dönüş 
  • Kamu yararına hizmetlerde gönüllü olarak görev alma 
  • Teminat yatırma
  • Elektronik izleme 

Yabancılar, yukarıda sıraladığımız yükümlülüklerini yerine getirmezlerse Türkiye’ye tekrar giriş yapmaları engellenebilir veya para cezası gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler.

Bunların beraberinde bu merkezlere alınan yabancı uyruklu kişiler 2 farklı dava açarak haklarını arayabilecektir. Gerek dil yetersizliği gerekse hukuki hak aramalarının mümkün olmaması nedeniyle yabancı uyruklu kişilerin bu süreci uzman bir vatandaşlık avukat ile yürütmesi önem arz etmektedir. Zira yabancı uyruklu kişi, geri gönderme merkezinden çıktıktan sonra çok yüksek ihtimalle sınır dışı edilecektir. Gerek Manisa gerekse çevre illerde bulunan ve bu konuda uzmanlaşmış avukatlar, yabancı uyruklu kişilerin tüm hukuki işlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmekte ve Geri Gönderme Merkezinden çıkmak için itirazlarını gerçekleştirmektedir.

Bu yazımızda sizler için geri gönderme merkezi hakkında bilgilere değindik. Paylaşmış olduğumuz bilgiler yalnızca hukuki ihtilafın anlaşılır olmasını amaçlamakta olup herhangi bir hukuki tavsiye niteliği taşımamaktadır. Hukuki işlerinizde detaylı bilgi edinmek için uzman bir Ankara avukattan danışmanlık almanızı tavsiye ederiz.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz diğer başlıklar.

5/5 - (13 Oy)

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir